Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Przystawki
  • Wrapsy z tortilli
    Ciekawa przystawka, która w większej i bogatszej postaci może też pełnić funkcję dania głównego. Można je robić dosłownie z wszystkiego. Poniżej podaję przykładowe farsze.

  • Ogórki małosolne
    Pyszne ogóreczki do kanapek, wędlin, sałatek.
    Obowiązkowe na początku lata, kiedy jest dużo małych ogóreczków z gruntu.
    Proste do zrobienia, a jakie dobre...

  • Rolada szpinakowa
    Ciekawa przystawka, smaczna i lekka. A jaki efekt wizualny!

  • Pieczarki z mozarellą
    Prosta przystawka do serwowania na ciepło. Smaczna i niewymagająca:)

  • Mus z wędzonego łososia
    Przepyszny mus, do podawania z grzankami, bagietką lub pumperniklem.
    Przepis pochodzi ze strony www.kuchnia.tv.

  • Śledź pod pierzynką
    Niegdyś bardzo popularna przystawka imieninowa.

  • Cebulak
    Cebulak to znakomity dodatek do barszczu czerwonego lub jakiejkolwiek innej czystej zupy.
    Można wymienić farsz, np. na mięsny (farsz jak do pierożków z gotowanego mięsa).

  • Skrzydełka pieczone na ostro
    Lubię te skrzydełka. Proste do wykonania i podzielne danie.
    Można przygotować bardziej ostre, dodając ostrą paprykę i chili, według gustu.

  • Koreczki
    Dla ciekawych nowych smaków, o ile oczywiście ich jeszcze nie znają. :)
    Koreczki, niezależnie od formuły przyjęcia / imprezy czy spotkania, zawsze mile widziane!

  • Śledzie w pomidorach
    Fajne, nie za słodkie śledzie. Często goszczą na świątecznym stole w moim domu rodzinnym.

  • Skrzydełka w miodzie
    Wygląda tylko skomplikowanie - a jest całkiem proste. I smaczne.
    Proporcje składników można zmieniać - według gustu na mniej lub bardziej pikantne.

  • Śledzie w śmietanie
    Dobre śledzie to podstawa! Ja najczęściej używam matjasów.
    Ale, będąc na Litwie kupiliśmy wspaniałe śledzie. Zdecydowanie polecam!

  • Topinki
    Super zagrycha do piwa! Pierwszy raz jedliśmy je kilka lat temu w Pradze czeskiej, a oni wiedzą co serwować do piwa!

  • Faszerowane pieczarki
    Faszerowane pieczarki, choć dość marudne w przygotowaniu, są bardzo smaczne. Należy wybierać niezbyt małe i głębokie (nie płaskie) kapelusze.

  • Jaja faszerowane
    Standardowy przepis na faszerowane jajka, moje ulubione. Zwykle liczę po 2-3 połówki jajka na osobę.

  • Tatar
    Niemal każdy ma swój sposób na tatara. My lubimy podawany z żółtkiem, ugarnirowany klasycznymi dodatkami: cebula, ogórek kiszony i grzybki w occie.

  • Galaretka mięsna
    Klasyczne danie imprezowe. Może być w wersji tylko kurczakowej. Brzmi trudno, ale jest naprawdę proste. Wymaga tylko trochę więcej czasu.

  • Ryba faszerowana
    Smaczna, lekka potrawa. Element obowiązkowy diety przedświątecznej w moim rodzinnym domu. Raczej niedocenione danie w dzisiejszych czasach, mam wrażenie. A dość łatwe do przygotowania, hm...

  • Pieczarki w boczku
    Niedawno odkryty przepis na podobną do Chrabąszczy przystawkę. Też smaczne, jakby bardziej soczyste...

  • Chrabąszcze
    Bardzo smakowita przystawka do serwowania na ciepło i prostacka do zrobienia. Stosuję ją od wielu lat, a nadal zdarzają się ludzie, którzy jej nie znają. :)

  • Słonina
    Nietypowa zagrycha, pochodząca z dawnych czasów, gdy jeszcze były prawdziwe słoniny. Ale, będąc ostatnio na Litwie, tuż obok Gaładusi, udało nam się kupić super słoninę. Doskonała do czystej zmrożonej wódeczki!

  • Rolada serowa
    Atrakcyjna wizualnie przystawka, a jednocześnie przepyszna. Dopuszczalne są różne wariacje na temat. Wystarczy zamiast szynki dodać np. pieczarki lub paprykę, pietruszkę zieloną, zioła - cokolwiek.
Góra