Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Grzyby YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Grzyby
  • Sałatka rydzowa
    Jak szczęście dopisze, bywają jesienią rydze! Sezon 2010 był wyjątkowy pod tym względem, nie tylko były i to w dużej ilości, ale były też zdrowe! I cóż było zrobić z tym dobrodziejstwem?

    Oprócz klasycznych rydzów z patelni (na masełku podsmażamy posolone) i przepysznych rydzów marynowanych (patrz Grzybki w occie) ... można zrobić sałatkę! Cudowna przystawka kolacyjna w sezonie.

  • Pieczarki z mozarellą
    Prosta przystawka do serwowania na ciepło. Smaczna i niewymagająca:)

  • Grzyby z patelni
    Gdy jest sezon na grzyby, część zbiorów nieodmiennie kończy na patelni.
    Bardzo smaczne danie grzybowe, które można serwować jako samodzielne dane z pieczywem czy ziemniaczkami, lub też jako dodatek do mięs.
    Najlepiej, gdy mamy mieszankę różnych grzybów: maślaków, kurek, podgrzybków...

  • Grzybki w occie
    Grzybki w occie to klasyczna przystawka do wędlin i wódeczki. Niegdyś żadne imieniny nie mogły się bez nich obyć i świadczyły o jakości kuchni gospodyni.
    Konieczne są zdrowe i świeże grzybki, najlepiej same ładne łebki lub niewielkie grzybki w całości.
    Najlepsze są: prawdziwki, podgrzybki, zielonki (gąska zielona), kurki; super są też obrane małe maślaczki, opieńki. O rydzach nie wspominając - marzenie!
    Robię jednorodne słoiczki, tzn. każdy rodzaj grzyba w innym słoiku, co nieco utrudnia przygotowanie, ale jest bardziej praktyczne potem.

  • Faszerowane pieczarki
    Faszerowane pieczarki, choć dość marudne w przygotowaniu, są bardzo smaczne. Należy wybierać niezbyt małe i głębokie (nie płaskie) kapelusze.
Góra