Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Seafood YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Seafood
  • Letnia sałatka krabowa
    Lekka, letnia sałatka krabowa.
    Ostatnio zrobiłam bardziej jak sos, więcej jogurtu. Wówczas do zimnych mięs jako sos traktować można.
    Polecam też inną sałatkę krabową, z pomidorami - pyszna!

  • Zapiekanka łososiowo-krewetkowa
    Pyszne jednogarnkowe danie, nad przygotowaniem którego jednak trzeba popracować. Ale można je przygotować wcześniej.
    Z podanych ilości wyjdzie naprawdę spora porcja (np. 6 głodnych osób).
    Ponoć równie smaczne wyjdzie z makaronem, ale jszcze nie robiłam.

  • Paella z owocami morza
    Fajne danie i wcale nie trudne. Wymagana duża i głęboka patelnia z pokrywką.
    Podane proporcje dla 4 głodnych osób.
    Prostsza wersja polega na samych krewetkach i np. groszku zielonym. Wówczas przed podaniem skropić cytryną i dodać listki mięty.

  • Makaron z owocami morza
    Szybkie, smaczne i efektowne danie. Kupuję mrożoną mieszankę owoców morza (np. Frosta w kartoniku). Na porcję dla 3-4 osób rekomenduję 2 paczki. Zdecydowanie polecam nie drobne, a przynajmniej średnie krewetki.

  • Krewetki w maśle
    Krewetki w maśle (lub krewetki na maśle) - wspaniałe żarcie, szybkie w przygotowaniu i tanie, które poznaliśmy na rejsie po Kanarach. Nasi współzałoganci, Czarek i Aneta Weiglowie sprzedali nam przepis, za co im wielkie dzięki! :-)

    A pomyśleć, ile takie żarcie by w knajpie kosztowało... majątek!
Góra