Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Zupy Rosół z kury YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Rosół z kury
No tak, do rosołu trzeba dojrzeć... Ja sama późno zaczęłam jadać rosół nieoszukany koncentratem pomidorowym na talerzu. :)

Mi najbardziej smakuje z tzw. kur rosołowych. Jeżeli zamiast kury damy inne mięso (np. szponder wołowy, udo czy korpus kurczaka, itd.) mamy bazę na różne inne zupy.

Składniki
  • 1/2 kury rosołowej
    lub 3 korpusy
  • włoszczyzna do zupy
    u mnie w domu zestaw składa się z:
    2-3 marchewek, 1-2 korzenia pietruszki, selera, poru, cebuli (podpalonej na ogniu)
    ale w niektórych regionach dodaje się też listki kapusty świeżej, natkę pietruszki i inne
  • sól do smaku, dodaję pod koniec
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ugotowany makaron (preferuję drobne nitki i tzw. domowy)
Wskazówki
  1. Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa.
  2. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
  3. Doprawić do smaku solą, można szczyptą cukru i pieprzem.
    Podawać z makaronem, posypane zieloną natką pietruszki.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Zupy


Podobne strony

Zupa grochowa

Zupa ryżowa z kurczakiem

Zupa z kiszonej kapusty

Zupa ogórkowa

Zupa pomidorowa