Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania mięsne Galaretka mięsna YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Galaretka mięsna
Klasyczne danie imprezowe. Może być w wersji tylko kurczakowej. Brzmi trudno, ale jest naprawdę proste. Wymaga tylko trochę więcej czasu.

Składniki
  • mięso musi być z kostkami: wieprzowe, wołowe, kostki z kurczaka, koniecznie kawałek cielęciny lub kostek cielęcych;
    w wersji podstawowej są nóżki cielęce
  • włoszczyzna: korzeń pietruszki, kawałek selera, 2-3 marchewki, cebula, ewentualnie por
  • 2 listki laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz - do smaku
Wskazówki
  1. Kości z mięsem umyć, posolić, włożyć do garnka.
    Dodać włoszczyznę.
    Zalać zimną wodą (niedużo).
    Dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu przez 3-4 godziny.
    Nie dolewać wody.
  2. Gdy mięso będzie miękkie, odcedzić.
    Obrać mięso z kości i pokroić na małe kawałeczki.
  3. Przygotowane mięso wrzucić z powrotem do rosołu.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem.
  4. Wylać do salaterek i pozostawić do zastygnięcia.
    Galareta nie potrzebuje żelatyny gdy ma dość kostek, zwłaszcza cielęcych.
  5. Podawać na zimno, wyjmując z foremek.
    Do polania podać ocet lub do skropienia cytrynę.
    Niektórzy lubią z chrzanem.
Góra

Komentarze
#1
kos napisał(a) dnia 2011-10-01 19:58:02
Rewelacyjny sposób ale zawsze można pójść do sklepu i kupić gotową w przypadku gdy brak nam czasu na przygotowania

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania mięsne

Przystawki


Podobne strony

Golonka po staropolsku

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Kurczak świąteczny

Pieczarki z mozarellą

Cielęcina pieczona do kanapek

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Mus z wędzonego łososia

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Pasztet mięsny

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze

Słonina

Rolada serowa