Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przetwory Śliwki Jagusi YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Śliwki Jagusi
Moje ulubione śliwki w occie. Przepis pochodzi od koleżanki mojej Mamy, p. Jagusi.
Super jako dodatek np. do wędlin, pasztetu.

Składniki
  • dojrzałe (ale nie przejrzałe) śliwki wypestkować
    i drobno pokroić - minimum na ćwiartki, gdy większe, to na ósemki
  • ocet 5%
  • cukier
Wskazówki
  1. Śliwki wypestkowane zważyć i zapisać wynik!
  2. Do kamionkowego garnka lub dużego słoja wrzucić pokrojone drobno śliwki.
    Zalać octem 5% (gdy mamy ocet 10%, to rozwodnić pół na pół z wodą).
    Odstawić na dobę.
  3. Po tym czasie ocet zlać - doskonale nadaje się do potraw.
  4. Śliwki zasypać cukrem (tyle, ile ważyły na początku).
    Trzymać, aż się rozpuści cukier, ale max. 2 doby.
  5. Układać luźno w słoikach.
    Zalewać wytworzoną zalewą octowo-cukrową ze śliwek.
    Słoiki zakręcać; nic z nimi nie trzeba robić.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przetwory

Marynaty


Podobne strony

Ogórki małosolne

Papryka marynowana

Grzybki w occie

Ogórki konserwowe