Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przetwory Ogórki konserwowe YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Ogórki konserwowe
Na konserwowe należy wybierać ogórki małe, jędrne i oczywiście gruntowe.
Nie pamiętam na ile kg ogórków starczy zalewy z proporcji podanych poniżej - i tak wiele zależy od układu w słoikach. :-)

Składniki
  • ogórki drobne (powiedzmy 5 kg)
  • na zalewę: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli
    i przyprawy /na słoik: gorczyca, listek laurowy, ziarnka pieprzu i całe gałązki kopru (wraz z korzeniem i nasionami)
  • koniecznie nowe pokrywki do słoików
Wskazówki
  1. Ogórki umyć i odrzucić niezdrowe czy uszkodzone.
  2. Zagotować zalewę.
    Układać ciasno w słoikach ogórki.
    Do każdego słoika wrzucić przypawy wraz z koprem i przykryć zalewą.
  3. Wekować: od zagotowania 5 minut.
    Jak wystygną, należy wynieść do chłodnego pomieszczenia - najlepiej do piwnicy.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przetwory


Podobne strony

Ogórki małosolne

Papryka marynowana

Grzybki w occie

Śliwki Jagusi