Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przetwory Grzybki w occie YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Grzybki w occie
Grzybki w occie to klasyczna przystawka do wędlin i wódeczki. Niegdyś żadne imieniny nie mogły się bez nich obyć i świadczyły o jakości kuchni gospodyni.
Konieczne są zdrowe i świeże grzybki, najlepiej same ładne łebki lub niewielkie grzybki w całości.
Najlepsze są: prawdziwki, podgrzybki, zielonki (gąska zielona), kurki; super są też obrane małe maślaczki, opieńki. O rydzach nie wspominając - marzenie!
Robię jednorodne słoiczki, tzn. każdy rodzaj grzyba w innym słoiku, co nieco utrudnia przygotowanie, ale jest bardziej praktyczne potem.

Składniki
  • przebrane i obrane grzyby
  • ocet 10%
  • przyprawy: ziarna pieprzu czarnego, liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, cukier
Wskazówki
  1. Przygotowane grzyby wrzucić na chwil kilka do posolonej wrzącej wody.
    Sprawdzić wbijając widelec, czy gotowe - nie powinny być zbyt miękkie, byle nie surowe.
  2. Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem w proporcji 4:1 wraz z przyprawami.
    Do prawdziwków i rydzy zamiast cukru użyć miodu.
    Można też do gotowania wrzucić pokrojoną cebulę.
    Ja rzadko stosuję, bo skraca czas przetrzymywania przetworów.
  3. Grzyby poukładać luźno w słoikach i zalać wrzącą zalewą.
    Słoiki zakręcić i poukładać do góry dnem.
    Pozostawić do ostygnięcia.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przetwory

Marynaty

Grzyby


Podobne strony

Sałatka rydzowa

Ogórki małosolne

Pieczarki z mozarellą

Papryka marynowana

Grzyby z patelni

Ogórki konserwowe

Śliwki Jagusi

Faszerowane pieczarki