Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania główne Szynka pieczona YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Szynka pieczona
Wspaniałe danie, doskonale pasuje na świąteczny obiad. Podać można np. z pieczonymi ziemniakami.

Składniki
  • zgrabny mięsień szynki wieprzowej
    (istotne, by nie był przecięty, tylko cały)
  • przyprawy:
    zioła (tymianek, rozmaryn), sól, pieprz
  • czosnku ząbek
  • miód kilka łyżek
  • sos sojowy, najlepiej jasny (2-3 łyżki)
Wskazówki
  1. Rozetrzeć czosnek z solą, pieprzem i ziołami.
    Mięso natrzeć 'na sucho' mieszanką roztartych przypraw i odstawić do lodówki na 2 dni.
  2. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia i natrzeć wymieszanym miodem z sosem sojowym.
    Najlepiej jeszcze z godzinę potrzymać w tym worku przed wstawieniem do pieczenia.
  3. Piec w rękawie w temperaturze 200 stopni.
    Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości mięśnia.
    Na średnio-duży, ale grubszy trzeba liczyć 1,5 godziny.
  4. Kroić w grube plastry - do podania na ciepło.
    Oczywiście na zimno też świetna, tylko cieniej kroić.
Góra

Komentarze
#1
zuza 100 napisał(a) dnia 2010-04-07 13:38:44
Ale pyszna ta szynka:) robiłam na święta i była hitem absolutnym!

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania główne

Dania mięsne


Podobne strony

Spaghetti carbonara

Golonka po staropolsku

Cheeseburgery domowe

Wrapsy z tortilli

Kurczak świąteczny

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Cielęcina pieczona do kanapek

Polędwiczki w sosie kurkowym

Grzyby z patelni

Paella z owocami morza

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Skrzydełka pieczone na ostro

Skrzydełka w miodzie

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Pasztet mięsny

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Tatar

Galaretka mięsna

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2