Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania mięsne Kurczak świąteczny YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Kurczak świąteczny
Wyjątkowy smak kurczaka i dość długa obróbka powodują klasyfikację dania -> świąteczne.

Składniki
  • kurczak
    można wybrać niektóre części, np. same bioderka lub udka
  • owoce do duszenia
    (śliwki wędzone, morele, owoce kompotowe, gruszki - co kto lubi)
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek
Wskazówki
  1. Kawałki poporcjowane kurczaka przyprawiamy i przesmażamy na gorącym tłuszczu - do zrumienienia.
  2. W naczyniu żaroodpornym lub brytfance układamy kawałki kurczaka.
    Przysypujemy owocami.
    Uwaga: niektóre bardziej delikatne dodajemy pod sam koniec (np. gruszki).
  3. Piec bez przykrycia w piekarniku w 170-180 stopni C, max. do 30 minut.
    Podawać z sałatami.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania mięsne

Dania główne


Podobne strony

Spaghetti carbonara

Golonka po staropolsku

Cheeseburgery domowe

Wrapsy z tortilli

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Cielęcina pieczona do kanapek

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Grzyby z patelni

Paella z owocami morza

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Skrzydełka pieczone na ostro

Skrzydełka w miodzie

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Pasztet mięsny

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Tatar

Galaretka mięsna

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2