Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przetwory Ogórki małosolne YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Przystawki

Sałatki

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Makarony

Seafood

Śniadania

Ryby

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Grzyby

Nalewki

Wódki

Ogórki małosolne
Pyszne ogóreczki do kanapek, wędlin, sałatek.
Obowiązkowe na początku lata, kiedy jest dużo małych ogóreczków z gruntu.
Proste do zrobienia, a jakie dobre...

Składniki
  • małe ogórki z gruntu
  • koper cały (koniecznie z kwiatem)
  • czosnek ząbki, liść chrzanu, korzeń chrzanu
  • sól
Wskazówki
  1. Ogórki dokładnie umyć.
    Jeżeli chcemy, by szybciej się ukisiły, można ściąć nieco oba końce każdego ogórka.
  2. Przygotować przyprawy: umyć zielsko, obrać ząbki czosnku.
    Młody chrzan nie wymaga wielkiego obierania.
  3. Zagotować wodę i osolić.
    Na 2 litry wody 4 łyżki soli.
    A ile trzeba wody, zależy od naczynia (musi przykryć ogórki z przyprawami).
    Odstawić do ostygnięcia (tak do 20 stopni, nie do zimnej całkiem).
  4. Ogórki poukładać ściśle w naczyniu.
    Najlepszy jest gar kamienny; od biedy ujdzie też słój szklany, ale absolutnie żaden plastik.
    Rozłożyć ząbki czosnku i korzeń chrzanu między ogórkami.
    Przykryć koprem i ewentualnymi liśćmi chrzanu.
    Zalać osoloną i przestudzoną wodą.
    Talerzykiem obciążonym np. kamieniem (oczywiście wyszorowanym i sparzonym wrzątkiem) dobrze obciążyć.
    Ważne, by nie było powietrza pod talerzem.
    Zasłonić ścierką naczynie i odstawić na 1-2 dni w ciepłe miejsce.
    Jak nie chcemy by dalej się kisiły, przekładamy do lodówki - już bez zielska ale nadal w zalewie.
    Takie młode ukiszone też są pyszne, ale to już nie małosolne.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przetwory

Przystawki


Podobne strony

Wrapsy z tortilli

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Papryka marynowana

Grzybki w occie

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Ogórki konserwowe

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Śliwki Jagusi

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze

Słonina

Rolada serowa