Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania główne Szpinak z patelni YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Szpinak z patelni
Szybkie warzywko na ciepło, jako dodatek do dania głównego.

Składniki
  • liście szpinaku
    ze średniej paczki świeżych liści (200g) wyjdzie mała miseczka - 2 porcje dla osób lubiących szpinak
    oczywiście można użyć mrożonego szpinaku, np kulek Bonduelle
  • ząbek czosnku
  • olej lub masło
  • łyżka kwaśnej śmietany 18 proc
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (koniecznie)
Wskazówki
  1. Szpinak posiekać średnio drobno. W zasadzie - jak kto lubi :-) Można zostawić całe liście.
  2. Posiekany ząbek czosnku wrzucić na łyżkę oleju na patelnię i lekko podsmażyć.
  3. Wrzucić liście szpinaku na patelnię. Mieszać od czasu do czasu, by wszystkie liście miały szansę równo się podgrzewać.
    Jeżeli używamy mrożonego szpinaku, wrzucamy mrożony (nie rozmrażamy) i na początku trzymamy pod pokrywką.
  4. W trakcie, jak szpinak się kurczy, przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
  5. Jak już liście są miękkie i zrobiło sie ich mało, dodajemy łyżkę śmietany i jajko. Mieszamy z warzywem i krótko podgrzewamy - tylko aby jajko się ścięło.
  6. Podawać ciepłe jako warzywko towarzyszące. Lub można dodać do zapiekanki czy makaronu.
Góra