Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Nalewki Nalewka malinowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Nalewka malinowa
Malinówka - klasyczna nalewka na owocach.




Składniki
  • maliny przebrane
  • cukier
  • spirytus lub wódka
Wskazówki Jest kilka szkół przyrządzania malinówki, tu podaję jedną z nich.
  1. Ja nie myję owoców, są tak delikatne, ale przebieram je przed użyciem. Zapisać wagę.
  2. Owoce zasypać cukrem w słoju (do przykrycia; na 1kg owoców ok. 15 dag cukru).
  3. Przykryć gazą i odstawić na kilka tygodni do puszczenia soków i lekkiej fermentacji. Czas zależy od warunków i temperatury. Potrząsać słojem co pewien czas, by cukier się rozpuścił.
  4. Zalać spirytusem (na 1kg malin 0,5L spirytusu); jeżeli wódką to 1:1. Odstawić na 6 tygodni. (Uwaga: ma stać w zamkniętym naczyniu)
  5. Przecedzić przez lejek z watą lub kilkakrotnie złożoną gazą.
    Ma stać co najmniej 6 miesięcy.
Góra