Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Ryby Karp pieczony z cebulk± YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

¦niadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Karp pieczony z cebulk±
Karp na ciepło, polecany na Wigilię i ¦więta Bożego Narodzenia. Przepis pochodzi od koleżanki Justyny.
Bardzo proste i pyszne danie z karpia. Znakomite do przygotowania dzień wcze¶niej, do podgrzania tuż przed podaniem na stół.




Składniki
  • dzwonka karpia
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula pokrojona w półplasterki
  • nieco masła
  • m±ka i olej do smażenia
Wskazówki
  1. Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Jeżeli musimy przechować z 1 dzień - posolić i trzymać w lodówce tak przygotowanego.
  2. Przyprawione dzwonka lekko oprószyć m±k± i krótko przesmażyć na oliwie. Na tej samej patelni co karp, przesmażyć cebulę.
  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć cebulk±. Po przestygnięciu wstawić do lodówki, pod przykryciem. Będzie lepsze, jak postoi tak z dzień.
  4. W dniu podania wyj±ć z lodówki niceo wcze¶niej, by doszło do temperatury pokojowej.
  5. Na rybę układać wiórka masła i podpiec w piekarniku (180 stopni Celsjusza) 20-25 min. Podawać na ciepło z chlebem.
Góra