Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania główne Tarta z porem i pieczarkami YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Tarta z porem i pieczarkami
Taka wytrawna tarta z warzywami to super pomysł na niedzielny lunch lub kolację w tygodniu.
Robiłam też z innymi składnikami: brokułem, papryką i szynką. Oczywiście można też wybrać opcję wegetarianską, bez mięs.
Ciasto można zrobić samemu, np. z tego przepisu na ciasto kruche klasyczne, lub skorzystać z gotowego ciasta kruchego.




Składniki
  • 1 opak. ciasta kruchego
  • 1 większy lub 2 mniejsze pory
  • 250g pieczarek
  • 200g boczku wędzonego - z 2 takie grubsze plastry
  • 25 dag śmietany (używam 18%)
  • 2 jajka
  • 120g startego sera żółtego (np. chedar lub gruyere) - nie za dużo, bo robi się tłustsza; czasem w ogóle pomijam ser
  • sól, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa
  • świeże liście sałat do podania
Wskazówki
  1. Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na placek dość szeroki by pokrył formę wraz z brzegami i wyłożyć w formie. Spód ponakłuwać widelcem.
    Na surowe ciasto wysypać fasolki do pieczenia (ja używam prawdziwych fasolek, które przechowuję w tym celu i służą mi wielokrotnie).
    Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C około 15 min, usunąć fasolki i piec jeszcze z 10 min, aż będzie upieczone, ale niezbyt brązowe.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie: pokroić boczek w drobne kawałki i przesmażyć na patelni. Nie dodaję tłuszczu, jeżeli boczek ma tłuste, się wytopi.
    Pokroić w plastry por i pieczarki.


  3. Por dodać do boczku na patelnię. Przesmażyć chwilkę aż zacznie mięknąć. Jeżeli za sucho na patelni, dodać ciut masła.
    Kolejno dodać pieczarki. Poddusić aż się usmażą i zredukować płyny. Doprawić nadzienie do smaku solą i pieprzem.


  4. Wyłożyć nadzienie na upieczony spód tarty.
  5. Rozbełtać całe jajka ze śmietaną, dodać starty ser. Doprawić solą i pieprzem (jeżeli dodajemy ser, uważnie z solą). Można zetrzeć nieco gałki muszkatołowej. Zalać nadzienie masą jajeczno-śmietanową i zapiec 25-30 min aż masa bedzie ścięta.
  6. Podawać na gorąco z zieloną sałatą.


Góra