Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Nalewki YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Nalewki
  • Nalewka malinowa
    Malinówka - klasyczna nalewka na owocach.



  • Nalewka na pigwie
    Pigwówka - super nalewka na owocach pigwy.
    Jak wiele dobrych nalewek, i ta wymaga czasu - co najmniej 6 miesięcy do dojrzałości. Oczywiście im dłużej stoi, tym lepsza.

    Na zdjęciu dopiero co zlana do butelek, stąd ten jasny kolor. Zdarzyło mi się pić 10-letnią o bogatym, szlachetnym kolorze i świetnym głębokim smaku. Zdecydowanie warto poczekać!


    Gwoli informacji: pigwowiec to krzak i ma mniejsze, ale bardziej aromatyczne owoce. Pigwa, z kolei, to drzewo; owoce ma większe, bardziej w kształcie gruszki.

  • Imbirówka
    Imbirówka, lub wódka imbirowa - zacna nalewka, z gatunku bardziej wytrawnych. Odpowiednio ostra, jednak bez przesadnego odcienia imbirowego. Dojrzała, osiąga piękny, głęboki kolor. Z ciekawszych wspomnień - podaliśmy ją do spróbowania Anglikom na niezapomnianym grillu w Słowenii.
Góra