Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Ciasta YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Ciasta
  • Ciasto Banoffee
    Ciasto bez pieczenia, z toffi, bananami i bitą śmietaną. Po prostu pycha!



  • Ciasto lodowo-truskawkowe
    Ciekawe i niestandardowe ciasto. Wymaga kilku godzin czasu, ale nie jest bardzo trudne do zrobienia.
    Za to lekkie i smaczne. Znika bardzo szybko!

  • Lodowiec Joli
    Bardzo smaczne ciacho. Wymaga dobrego schłodzenia.
    Podane składniki wystarczają na małą tortownicę.

  • Wafle z kajmakiem
    Wafle z kajmakiem to moje ulubione ciasto, zawsze obecne na świętach.
    Według tego przepisu robiła je zwykle babcia Krysia. Sztuka polega na długim gotowaniu na wolnym ogniu - aby nie przegotować.

  • Tort z orzechów włoskich
    Bardzo fajny tort. Dość kaloryczny, niestety.
    Moja mama robi go regularnie raz w roku.

  • Sernik klasyczny
    Klasyczny sernik. Przepis na baaardzo dużą blachę. Zawsze można zrobić połowę:)

  • Domek sernik
    Ciekawie sformowany i smaczny sernik na zimno. Przepis z mojego dzieciństwa...

  • Sernik Madzi
    Puszysty sernik na zimno. Przepis pochodzi od Madzi.
    Zadziwiające w nim jest to, że nie wymaga ... sera.
    Podane proporcje są na średnią tortownicę.

  • Ciasto bananowe
    Pyszne ciacho do kawy. Maja serwowała nam je w pracy wielokrotnie, za co jej wielkie dzięki!



  • Rolada bezowa
    Pychota. Co prawda w trakcie nadziewania rolada mi popękała, ale nie umniejsza to smaku! Zostawiłam część zmiksowanych owoców jako sos - podawany do samodzielnego polania na talerzu.

  • Ciasto kruche klasyczne
    Klasyczny przepis z mojego rodzinnego domu na ciasto kruche, np. do szarlotki, babeczek lub mazurków.

  • Biszkopt klasyczny
    Klasyczny przepis na biszkopt od mojej Mamy. Poniższe proporcje są odpowiednie do tortownicy średniej wielkości.

  • Babka piaskowa
    Leciutka, przepyszna babka, której przepis pochodzi od mojego Ojca. Obowiązkowo na Wielkanocnym stole.



  • Rolada biszkoptowa
    Pyszne, dość lekkie i efektowne ciasto. Wymaga pewnej umiejętności rolowania, ale da się opanować. :)
Góra