|
|
Papryka marynowana |
|
Klasyczna przystawka do wędlin, serów; znakomita do koreczków na party.
Podane proporcje wystarczą na 12 słoików, jako że papryka kiepsko się 'upycha' w słoikach.
- 1 i 1/2 kg papryki czerwonej
- 3/4 szklanki oliwy
- 1 szklanka octu 10%
- sól, cukier
- Paprykę umyć, pokroić w cząstki (ćwiartki lub ósemki) i usunąć gniazda nasienne.
- Zagotować zalewę: olej, ocet z 3 szklankami wody.
Dodać sól i cukier.
Do wrzącej zalewy wrzucać partiami paprykę i gotować z 3 minuty (uwaga, by się nie rozgotowała).
- Gorące papryki układać w słoikach, zalać zalewą i zamykać.
Słoiki ustawić do góry dnem, by się zassały.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|