Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Jajka Jajka z guacamole YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Jajka z guacamole
Dla odmiany na śniadanie jajko a'la Benedict na grzance z guacamole.




Składniki
  • 1 jajko na osobę
  • grzanki
  • 1-2 dojrzałe avocado (zależy od wielkości, dałam 2 małe na 2 grzanki)
  • mała cebulka
  • przyprawy: sól, pieprz, ocet, sok z cytryny
Wskazówki
  1. Cebulę drobno pokroić. Avocado obrać i rozdusić widelcem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
  2. Wlać wodę do garnka, zagotować. Do wrzącej wody wlać łyżeczkę octu i pół szczypty soli (miałam mniej niż 0,5L wody).
    Łyżką zrobić wir w garnku i wylać z kubeczka delikatnie jajko. Gotować 3 minuty.
  3. W międzyczasie wstawić grzankę.
  4. Łyżką cedzakową wyjąć jajko. Można obciec na chwilę na ręczniku papierowym.
    Na grzankę wyłożyć warstwę guacamole, na to jajko. Można lekko posolić z wierzchu. Gotowe!
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Jajka

Śniadania


Podobne strony

Domowa granola z płatków owsianych

Jajecznica po wiejsku

Jaja faszerowane