|
|
Zupa z kiszonej kapusty |
|
Zupa z kiszonej kapusty ma wyrazisty, ostry smak.
Najsmaczniejsza zimną zimą, podawana z ziemniakami okraszonymi cebulką lub samym chlebem.
- koniecznie wędzone żeberka (od biedy skórka z boczku dodana do zwykłych kości np. schabowych)
- włoszczyzna do zupy:
2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula (podpalona na ogniu)
- kapusta kiszona bez dodatków
- sól do smaku, dodaję pod koniec
- kilka ziaren pieprzu
- listek laurowy
- kilka bóbek ziela angielskiego
- cebula
- słonina lub boczek na skwarki
- Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i przyprawy.
- Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
- Gdy bazę mamy już ugotowaną, wrzucam do niej poszatkowaną drobno kapustę i gotuję do miękkości.
Trochę to trwa...
- Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę lub dwie.
Jak kto lubi, zrobić skwarki.
- Gdy kapusta będzie miękka, dodać skwarki i cebulkę.
Zagotować.
Doprawić do smaku solą.
Góra
|
Komentarze |
#1
Anka29
napisał(a) dnia
2014-02-06 22:56:40
|
ja zaciągam jeszcze zasmażką (mąką podsmażona na maśle)
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|