Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Cebulak YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Cebulak
Cebulak to znakomity dodatek do barszczu czerwonego lub jakiejkolwiek innej czystej zupy.
Można wymienić farsz, np. na mięsny (farsz jak do pierożków z gotowanego mięsa) lub z kapusta i grzybami (farsz jak do pierogów wigilijnych) - jak na poniższym zdjęciu.




Składniki
  • 1/2 kg mąki pszennej, szczypta soli
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2-3 dag drożdży świeżych - do wyrośnięcia potrzebne pół łyżeczki cukru i mniej niż pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • Farsz cebulowy: 3 duże cebule, sól, pieprz, olej do smażenia
Wskazówki
  1. Przygotować nadzienie: cebule pokroić z kostkę, zdrowo posolić, popieprzyć i zeszklić na oleju. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Ciasto wyrobić (po uprzednim wyrośnięciu drożdży).
    Dla nowicjuszy z drożdżami: w miseczce rozdrobnić świeże drożdże dodając pół łyżeczki cukru i nieco podgrzanego mleka. Delikatnie wymieszać, po ok. 30 sekundach drożdże się rozpuszczą. Odstawić aż ruszą - będzie widać że pracują, zaczynają rosnąć.
    Wyrobić ciasto: rozsypaną mąkę posolić, w dołek wylać masę drożdżową, jajko i nieco śmietany. Wyrabiać, dodając śmietanę do osiągnięcia konsystencji ciasta.
    Podsypać mąkę na blat roboczy i rozwałkować na prostokątny placek. Na taki placek z ciasta rozłożyć nadzienie z cebuli; rolować po dłuższym boku.
    Kroić ostrym nożem na porcje. Ja lubię większe kawałki, o szerokości 3-5 cm.
  3. Układać na blasze w odstępach, bo trochę urosną.
    Posmarować wierzchy żółtkiem.
    Piec na złoto w temp 180 stopni Celsjusza.
  4. Serwować jako dodatek do zup.
    Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki


Podobne strony

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Śledź pod pierzynką

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Rolada serowa