Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Cebulak YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Cebulak
Cebulak to znakomity dodatek do barszczu czerwonego lub jakiejkolwiek innej czystej zupy.
Można wymienić farsz, np. na mięsny (farsz jak do pierożków z gotowanego mięsa).

Składniki
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2-3 dag drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 3 duże cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wskazówki
  1. Cebule pokroić z kostkę, posolić, popieprzyć i zeszklić na oleju.
  2. Ciasto wyrobić (po uprzednim wyrośnięciu drożdży).
    Na rozwałkowany placek z ciasta rozłożyć nadzienie z cebuli; rolować.
    Kroić ostrym nożem na porcje.
  3. Układać na blasze w odstępach.
    Posmarować wierzchy żółtkiem.
    Piec na złoto.
  4. Serwować jako dodatek do zup.
    Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki


Podobne strony

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Śledź pod pierzynką

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Rolada serowa