|
|
Cebulak |
|
Cebulak to znakomity dodatek do barszczu czerwonego lub jakiejkolwiek innej czystej zupy.
Można wymienić farsz, np. na mięsny (farsz jak do pierożków z gotowanego mięsa).
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3/4 szklanki śmietany
- 2-3 dag drożdży świeżych
- 1 jajko
- 3 duże cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Cebule pokroić z kostkę, posolić, popieprzyć i zeszklić na oleju.
- Ciasto wyrobić (po uprzednim wyrośnięciu drożdży).
Na rozwałkowany placek z ciasta rozłożyć nadzienie z cebuli; rolować.
Kroić ostrym nożem na porcje.
- Układać na blasze w odstępach.
Posmarować wierzchy żółtkiem.
Piec na złoto.
- Serwować jako dodatek do zup.
Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|