|
|
Tiramisu |
|
Bardzo smaczny deser i prosty do wykonania.
Z poniższych proporcji wyjdzie naprawdę sporo.
- 400 g sera mascarpone (lub 2 x 250 g)
- pół szklanki cukru
- 4 jaja
- paczka cukru waniliowego (32 g)
- sok z cytryny
- 4 łyżki alkoholu (może być wódka albo jak masz Advocat, czy Amaretto)
- 250 g biszkoptów (ilość zależy od wielkości formy)
- kubek zimnej kawy
- odrobina soli
- kilka łyżek kakao
- Utrzeć żółtka z cukrem do białości.
- Miksujemy powyższe z serem, dodając alkohol i sok z cytryny.
- Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli (dla lepszego ubijania).
Wymieszać pianę z masą tworząc jednolity krem.
- Na dnie formy układamy biszkopty i moczymy je rozczynem kawy wzmocnionej nieco alkoholem.
Wykładamy połowę masy na biszkopty.
Układamy kolejną warstwę biszkoptów i przykrywamy kremem.
Na całość przez sitko szczodrze sypiemy kakao.
- Całość do lodówki na min. 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|