Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania mięsne Kaczka po hiszpańsku YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Kaczka po hiszpańsku
Pieczona kaczka czy gęś to dobry pomysł na wystawny obiad.
Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a efekt murowany! Warto rozpocząć dzień wcześniej.

Składniki
  • cała kaczka;
    można też kupić tylko wybrane jej części, np. same piersi i uda
  • owoce - do wyboru, np. morele z kompotu, kwaśne jabłka, śliwki kalifornijskie, suszone morele, mirabelki w kompocie, itd.
    jak kto lubi, można dodać rodzynek
  • czosnek
  • majeranek, sól
  • ciut alkoholu
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
Wskazówki

Pierwszego dnia:
  1. Kaczkę natrzeć solą, majerankiem, czosnkiem.
  2. Upiec w otwartym naczyniu, aby się nie rozpadła; lepiej nie dopiec.
  3. Kaczkę poporcjować.
    Obłożyć w naczyniu owocami, polać tłuszczem z pieczenia.
Drugiego dnia:
  1. Dopiec góra 20 minut na wolnym ogniu (żeby pyrkotało).
    Przed samym odłączeniem, polać ciut alkoholu.
  2. Odlać sos, zagęścić mąką ziemniaczaną.
    Podawać z ryżem i lekką sałatką.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania mięsne

Dania główne


Podobne strony

Tarta z porem i pieczarkami

Smażona wątróbka drobiowa

Szpinak z patelni

Spaghetti carbonara

Golonka po staropolsku

Cheeseburgery domowe

Wrapsy z tortilli

Kurczak świąteczny

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Cielęcina pieczona do kanapek

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Grzyby z patelni

Paella z owocami morza

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Skrzydełka pieczone na ostro

Skrzydełka w miodzie

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Domowy pasztet mięsny

Strogonow

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2