Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Grzyby Grzyby z patelni YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Grzyby z patelni
Gdy jest sezon na grzyby, część zbiorów nieodmiennie kończy na patelni.
Bardzo smaczne danie grzybowe, które można serwować jako samodzielne dane z pieczywem czy ziemniaczkami, lub też jako dodatek do mięs.
Najlepiej, gdy mamy mieszankę różnych grzybów: maślaków, kurek, podgrzybków...

Składniki
  • obrane, umyte i pokrojone grzyby (niezbyt drobno)
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana
Wskazówki
  1. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju (niezbyt dużo).
    Przesmażyć lekko, do zeszklenia, pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucić grzyby.
  2. Dusić bez przykrycia aż będą miękkie, a ewentualny sok wyparuje i zgęstnieje.
    Przyprawić solą i pieprzem w trakcie duszenia.
  3. Jak ktoś lubi, dodać na koniec śmietanę.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Grzyby

Dania główne


Podobne strony

Tarta z porem i pieczarkami

Uszka z grzybami do barszczu

Smażona wątróbka drobiowa

Szpinak z patelni

Spaghetti carbonara

Sałatka rydzowa

Golonka po staropolsku

Cheeseburgery domowe

Wrapsy z tortilli

Kurczak świąteczny

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Pieczarki z mozarellą

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Grzybki w occie

Paella z owocami morza

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Faszerowane pieczarki

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2